Απόβλητο ή πολύτιμο συστατικό?
Η κυκλική οικονομία είναι ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, το οποίο περιλαμβάνει τη συνεχή χρήση, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, και ανακύκλωση υφιστάμενων υλικών και προϊόντων για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η απώλεια βιοποικιλότητας, τα απόβλητα και η ρύπανση, δίνοντας έμφαση στη σχεδιαστική εφαρμογή των τριών βασικών αρχών του μοντέλου.
-
Εξάλειψη των αποβλήτων και της ρύπανσης,
-
Διαρκή κυκλοφορία κι επανάχρηση προϊόντων και υλικών,
-
Αναγέννηση της φύσης
Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του πλανήτη, η ερευνητική ομάδα των Tango εφαρμόζει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Μαζί με τους ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών αξιοποιούμε τόσο την ελληνική βιοποικιλότητα (σπιρουλίνα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο) αλλά και τα απόβλητα ελαιοτριβείων για να ανακτήσουμε φυσικές βιοδραστικές ουσίες με αντιοξειδωτικά κι αντηλιακά χαρακτηριστικά.
Γιατί τα απόβλητα ελαιοτριβείων? Επειδή είναι πολύ πλούσια σε φαινολικές ενώσεις. Κάποιες από αυτές τις ενώσεις όπως η τυροσόλη, η υδροξυτυροσόλη, η ελαιοευρωπαΐνη και η ελαιοκανθάλη είναι εμπορεύσιμες και αρκετά περιζήτητες στις φαρμακοβιομηχανίες, στη βιομηχανία καλλυντικών και στην βιομηχανία τροφίμων ως αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες έχουν τη δυνατότητα να εμποδίζουν ή να καταπολεμούν τη χημική επίθεση κυτταρικού DNA από οξειδωτικές ρίζες.
Η έρευνα για τη χρήση φυσικών α υλών από σπιρουλίνα, ελαιόλαδο κι απόβλητα ελαιοτριβείου συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του Β Κύκλου του προγράμματος Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ 2014-2020 (‘Εργο Nano-UV-Extraxts’, Κωδικός Έργου: Τ2ΕΔΚ03640, )